Deni uraság

2010.11.09. 23:11

November elején próbáltuk kihasználni az őszi szünet utolsó napjait és tettünk egy rövid kitérőt Szilvásváradon a Szalajka völgybe. Azt gondoltuk szezonvége lesz már, de azért az iskolai szünet megtette a magáét, elég nagy forgalom volt. Az ősember barlanghoz vezető meredek emelkedő elég jól megrostálta a kirándulókat, de azért még fent is voltak bőven. De ha már felmentünk, leültünk a barlangban egy kicsit szusszanni. Nem kellett sokáig várni, míg megjelentek az első denevérek. Nem nagyon zavartatták magukat, két öblösebb sötét lyuk között jöttek-mentek viszonylag gyakran. Előkerült a fényképezőgép is, de igazából reménytelennek tűnt a vállalkozás. Először is ugye, a denevér leginkább a sötét helyeket szereti, ez már eleve nem kedvez a fotósnak, másodsorban igen gyorsan és cikázva repül, ami a teleobjektíves fényképezést nagyjából lehetetlenné teszi. Egy darabig kattogtattunk vaktában, aztán teljes tudományossággal rendszerbe szerveződtünk. Kiválasztottuk a legvilágosabb részét a barlang plafonjának, én hanyattdőlve arra szögeztem a gép objektívjét, a lányok pedig azonnal kiabálni kezdtek, ha a denevérek közül valamelyik az előre megbeszélt hely fele közeledett. És exponáltunk és exponáltunk és exponáltunk. Mivel a félhomályban a pici LCD kijelzőn nem nagyon tudtuk felmérni a sikert, újra exponáltunk. Itt van mellékelve a végredmény. Háááát, fényképnek pocsék, de mókának kiváló volt...
Ipari zen: DSC 0090.NEF Amúgy nálunk jelesebb figuráknak is meggyűlt már a baja a denvérek filmezésével. David Attenborough mesélte egy róla szóló portréfilmben, hogy valami barlangban próbáltak denvéreket filmezni. A rendező utasítására Attenboroughnak fel kellett állnia és "valamit" mondania kellett egy nagy kupac guanó tetején, feje felett a százával keringő denevérek közt. Attenborough nem érezve magát teljesen komfortosan, rövid gondolkodás után úgy döntött, arról a tévhitről beszél miszerint a denevérek belekapnak az ember hajába, nekiütköznek a fejének és egyebek. Le is ment a kiselőadás, amiben kifejti, hogy a denevérek tájékozódása sajátos ultrahangra is érzékeny füleiknek köszönhetően sokkal pontosabb és jobb mint mondjuk az emberé, ezért hát kizárt, hogy ilyesmi megtörténjen. A rendező intett, hogy felvétel vége, az operatőr kikapcsolta a kamerát és abban a pillanatban egy (vélhetően süket) denevér teljes lendülettel arcon találta Attenborought. Ha eddig valaki irigyelte volna, ezentúl jól gondolja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://tucsokesbogar.blog.hu/api/trackback/id/tr922437333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása